Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Αποφάσεις 1ης συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Αύγουστο /ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ Ι.Μ.ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις επικοινωνίες που είχε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη καθώς και τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό του Λιβάνου, που τον επισκέφθηκε, σχετικά με την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Μέσης Ανατολής. Στην ευρεία συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η ανάγκη της ενίσχυσης των Χριστιανικών Εκκλησιών και του Λαού των περιοχών αυτών και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε η Εκκλησία της Ελλάδος να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, μέσω απαραιτήτων και εμφρόνων ενεργειών του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής και της Ιεράς Συνόδου, υπό την νέαν Αυτής σύνθεσιν.

Σχετικά με τους απαχθέντες δύο Σύριους Μητροπολίτες, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι εξέφρασαν την ευχή και την ελπίδα για το αίσιο πέρας της περιπέτειας των δύο Αρχιερέων, για την σύντομη απελευθέρωση τους και την επιστροφή τους στα ποιμαντικά τους καθήκοντα.

Κατόπιν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Πρόεδρο σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία. Κατ αὐτήν έγινε γνωστό ότι η διδασκαλία, η διδακτέα ύλη και οι ώρες του μαθήματος, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα θα παραμείνουν ως έχουν.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε :

–Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, ο οποίος εκπροσώπησε την Εκκλησία μας στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα, στο Κίεβο και στο Μίνσκ, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1025 ετών του εκχριστιανισμού των Ρως, παρουσία πολλών Προκαθημένων και Εκπροσώπων όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, τεθέντος σε προσκύνηση του φυλασσομένου στην Πάτρα αποτμήματος του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, το οποίο συνόδευσαν, κατόπιν αδείας της Ιεράς Συνόδου, οι Σεβσμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος και Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος.

–Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, για τα πορίσματα της 14ης Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη από 3ης έως 8ης Ιουλίου, καθώς και για τις διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, τέλος, έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου