Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Γιατί ονομάζουμε τη γιορτή Θεοφάνεια ή Φώτα
Η
Η σημερινή εορτή ονομάζεται Θεοφάνεια ή Επιφάνεια. Οι λέξεις αυτές φανερώνουν την εμφάνιση του Θεού.
Γιατί όμως δεν ονομάζεται Θεοφάνεια η γιορτή των Χριστουγέννων, αφού τότε γεννήθηκε ο Θεός στη γη ως άνθρωπος; Αυτό συμβαίνει γιατί, αφ’ ότου γεννήθηκε ο Ιησούς, δεν έγινε
 γνωστός σε όλους και παρέμεινε σχεδόν άγνωστος μέχρι τη σημερινή ημέρα, την ημέρα της βαπτίσεώς Του. Φανερώθηκε για πρώτη φορά σε όλους τη σημερινή ημέρα με θαυμαστά σημεία από τον ουρανό.
Το ότι, μάλιστα, ήταν άγνωστος μέχρι τη σημερινή ημέρα, το φανερώνει ξεκάθαρα η φράση του Προδρόμου, που λέει:

«Βρίσκεται μεταξύ σας κι εσείς δεν Τον γνωρίζετε» (Ιωάν. 1, 26). Κι αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, αφού και ο ίδιος ο Βαπτιστής Ιωάννης, παρ’ ότι ήταν συγγενής του Κυρίου, δεν ήξερε ουσιαστικά ποιος ήταν και γι’ αυτό λέει: «Κι εγώ δεν Τον γνώριζα, αλλά Εκείνος που με έστειλε να βαπτίζω, Εκείνος μου είπε: ΄΄Σε όποιον δεις να κατεβαίνει το Άγιο Πνεύμα και να στέκεται επάνω του, Αυτός είναι που βαπτίζει με Πνεύμα Άγιο΄΄. Κι εγώ είδα και μαρτύρησα ότι Αυτός είναι ο Υιός του Θεού» (Ιωάν. 1, 33-34).
Φώτα επίσης ονομάζεται διότι εμφανίστηκαν τα δυο "Φώτα", ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Μπορούμε εδώ να θυμηθούμε τη γνωστή φράση από τη Θεία Λειτουργία "άνωθεν εστί καταβαίνον εκ Σου του Πατρός των Φώτων", όπως σημειώνει σε κείμενό του ο λόγιος Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιωάννης Απόκαυκος.
ΠΗΓΗ Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΧΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου