Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014


ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΚΑΙ … ΣΟΒΑΡΑ, ΣΤΗ ΧΙΟ- ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ- ΤΟΥ 2014

Του  Γιώργου  Φωτ.  Παπαδόπουλου

 

* Για μια ακόμη φορά διέπρεψε, δια της ηλιθιότητας, σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καστοριάς, επιχειρώντας να διακωμωδήσει το ιερότερο μυστήριο της Ορθοδοξίας, την Θεία Ευχαριστία ή Θεία Μετάληψη. Αχρείος, νεόκοπος βουλευτής, που έσπευσε να τα ΄΄μαζέψει΄΄ στη συνέχεια αφού εισέπραξε την κατακραυγή όχι μόνον του απλού λαού και του Κλήρου, αλλά και του κόμματος που επιζητεί την ψήφο του Ορθόδοξου Ελληνικού λαού για να κυβερνήσει, μίλησε για σάτιρα κλπ. φαιδρών. Μόνο που στα της πίστεως σάτιρα δεν χωρεί καθότι, κατά την Αγία Γραφή,<< Ο Θεός ου μυκτηρίζεται>> (ο Θεός δεν εμπαίζεται) και <<φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος>> (είναι φρικτό το να πέσεις στα χέρια-τη δικαιοσύνη- του Θεού που είναι ολοζώντανος). Ο Θεός είναι αγάπη, αλλά είναι και δικαιοσύνη. Ας το γνωρίζουν αυτό οι ασύστολα αγαπολογούντες κουλτουριάρηδες και ψευτοπολιτικάντηδες των συγκυριών όταν μιλούν περί Θεού. Η αγάπη του Θεού δεν τους επιτρέπει να λένε και να κάνουν ότι θέλουν. Βέβαια, αυτά, οι φίλτατοι ΄΄σύντροφοι΄΄ του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα διδάχτηκαν εκεί που συχνάζουν… Αλλά στο μέλλον ας προσέξουν. Και ας μην διαμαρτύρονται έπειτα, όταν η ορθή αγανάκτηση του κόσμου καταλήγει σε λάθος τακτική αντίδρασης, δηλαδή εκεί που οι Συριζαίοι μαϊντανοί ξεπετιούνται να έχουμε σαρωτικά ανοδικά ποσοστά της φασιστικής, ακροδεξιάς, Χρυσής Αυγής. Εγώ πάντα το λέω: Η θεωρία των άκρων υφίσταται και ας μην το δέχονται οι…ακραίοι… Η ιστορία είναι αψευδής μάρτυρας των γεγονότων.

* Δεν ξέρουμε ποιος είχε την φαεινή ιδέα στο Δήμο Χίου αλλά σίγουρα πρόκειται, αν όχι για νοσηρό, σίγουρα για ηλίθιο εγκέφαλο. Να βάλουν αληθινά ζώα μέσα στη φάτνη που έστησαν στην κεντρική πλατεία της πόλης επί δεκαπέντε και πλέον ημέρες. Πέρασα από εκεί την προηγούμενη Παρασκευή, στις 12 τα μεσάνυκτα, με 3 βαθμούς θερμοκρασία και υγρασία που θέριζε. Υπήρχαν δύο πρόβατα (το ένα πολύ μικρό) και στην κυριολεξία έτρεμαν. Δίχως νερό, δίχως τροφή και δίχως να υπάρχει επαρκής περίφραξη που να τα προστατεύει από το ψύχος. Ήθελα να ήξερα τον ηλίθιο που προέβη σε μια τέτοια πράξη. Καλά και δεν είμαι πλέον δημοτικός σύμβουλος γιατί θα τους είχα πάει μέχρι τις Αθηναϊκές εφημερίδες. Αλλά τι να πω ? Μήπως υπάρχει αντιπολίτευση στο Δήμο Χίου ? Νεκρά τα πάντα. Εάν πριν από λίγα χρόνια τούτα συνέβαιναν επί Παντελάρα, Μεννή ή Βρουλή θα είχε γίνει επανάσταση… Σήμερα σιωπή. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση ο φιλοζωικός σύλλογος που αθόρυβα και με ζήλο φροντίζει και προστατεύει αρκετά ζώα όταν και όποτε χρειάζεται.

* Για μια ακόμη χρονιά είδαμε από την τηλεόραση την παρουσίαση του εθίμου των Αγιοβασιλιάτικων καραβακιών στην πλατεία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και φρίξαμε. Αλλιώς ξεκίνησε το έθιμο πριν από δεκαετίες (από την Περιηγητική Λέσχη Χίου) και αλλιώς έχει καταλήξει. Εάν ένας ξένος επισκέπτης επιχειρήσει να παρακολουθήσει  σήμερα τα δρώμενά του δεν είναι παράξενο να δει αντεγκλήσεις, ύβρεις, χυδαιολογίες, νευρικότητα, ασχήμια. Εάν θέλουν να κρατήσουν ενεργό το έθιμο και σε κάποιο υψηλό επίπεδο (όπως ήταν για πολλά χρόνια παλαιότερα) οφείλουν να συνεργαστούν Δήμος, Ομήρειο, Περιηγητική και Περιφέρεια και να θέσουν εξ αρχής τις βάσεις αξιολόγησης και απονομής διακρίσεων. Να σταματήσουν οι ύβρεις και οι έριδες που αντικατέστησαν την ευγενή άμιλλα που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια και ο κόσμος καμάρωνε το έθιμο. Σήμερα ντροπή και ξεφτίλα. Ή να κρατηθεί το έθιμο σε κάποιο υψηλό επίπεδο ή να σταματήσει. Όσοι νομίζουν ότι παράγουν πολιτισμό, τοιουτοτρόπως, πλανώνται!

* Για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε ημέρες κάποιοι γνωστοί- άγνωστοι έκαναν αγνώριστο το κέντρο της πόλης, σπάζοντας και καταστρέφοντας περιουσίες, δημόσια και ιδιωτικές. Πέρασαν τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι είπαν <<καλά συνέβη μια φορά, δεν θα ξανασυμβεί>>. Έλα, όμως, που και την παραμονή των Φώτων συνέβησαν τα ίδια. Ποιοι είναι αυτοί οι αλήτες, να τους μάθει και η κοινωνία της Χίου ? Γιατί, καλά, υπάρχουν προσωπικά δεδομένα όταν κάποιος καταστρέφει ιδιωτικές περιουσίες ! Αλλά, υπάρχουν και όταν καταστρέφεται δημόσια περιουσία, που την πληρώνει κάθε Έλληνας, Χιώτης, φορολογούμενος πολίτης από το υστέρημά του, μέσα από φόρους, δημοτικά τέλη, κλπ. και δεν οφείλουμε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι λεχρίτες που καταστρέφουν το δημόσιο βιός ? Γιατί δεν δίδονται τα ονόματά τους στη δημοσιότητα ? Γιατί δεν ανακοινώνεται από τον Δήμο ποιες ήσαν οι κυρώσεις έναντί των, να γνωρίζουν και οι πολίτες της Χίου τι συμβαίνει ? Εάν παραταθεί η σιωπή αυτή, μη σας φανεί περίεργο, αύριο μεθαύριο, κάθε πικραμένος να βγαίνει έξω και να τα σπάει. Και άντε μετά βρες τον και τιμώρησέ τον ! Ωραίο κράτος δικαίου σε κατάντησαν, Ελλάδα μου, οι δημοκράτες που σε κυβερνούν !!!

* Αλλά μήπως τα ίδια δεν γίνονται εδώ και χρόνια στη Χίο με τις συμμορίες κάποιων (ευτυχώς ελαχίστων) αθιγγάνων οι οποίοι έχουν γδάρει –κυριολεκτικά– τις περιουσίες χωρικών και μη, στην ύπαιθρο του νησιού μας και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι και εάν έχουν τιμωρηθεί ?

* Άκουγα τις προάλλες ότι, το Λωβοκομείο της Χίου έχει λεηλατηθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια και δεν έχουν αφήσει όρθιο τίποτα οι ΄΄αετονύχηδες΄΄ που εισβάλλουν ανεμπόδιστα εντός του. Όμως η μεγαλύτερη φθορά έχει προκληθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Μέχρι και πέτρες και γούρνες σήκωσαν και πήραν ! Τι κακό είναι αυτό ? Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι, το Λωβοκομείο ανήκει στο Νομικό Πρόσωπο <<Οίκος Αγάπης>> και έχει παραχωρηθεί για είκοσι χρόνια στο Δήμο Χίου (μόνο ως προς τη χρήση του). Και βέβαια ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για τίποτε, από το 1958 που έκλεισε. Εάν, όμως ο Δήμος αδυνατεί όχι μόνο να το αξιοποιήσει (που δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση απ΄ ότι φαίνεται, λόγω συνθηκών και συγκυριών) αλλά και απλά να το φυλάξει επαρκώς και προστατεύσει, ας λύσει το συμβόλαιό του και ας αναλάβει το Νομικό Πρόσωπο στο οποίο ανήκει τη φύλαξή του. Πάντως, αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει. Διότι εάν σε λίγο γίνει εκεί μέσα ένα νέο ΄΄αλκατράζ΄΄ -που δρα κυρίως τις μεταμεσονύκτιες ώρες- θα τρέχουν όλοι μαζί (Δήμος, Νομικό πρόσωπο, κλπ.) και δεν θα φτάνουν… Ο νοών νοείτων …! Ας ρωτήσουν μέσα στον Κοφινά, να πληροφορηθούν τα δέοντα !

* Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ονόματα που διαρρέουν διάφοροι, εν δυνάμει υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι οποίοι, μάλιστα, ευαγγελίζονται την ανανέωση. Βέβαια, εγώ, που γνωρίζω ορισμένα πρόσωπα και πράγματα, μόνο ανανέωση δεν βλέπω. Διότι, από τα 10 ονόματα που ανακοινώνονται κάθε λίγο και λιγάκι οι 7-8 ξαναήταν σύμβουλοι (συνεπώς δοκιμάστηκαν και είδαμε τι κάνει καθένας) ή ξαναήταν υποψήφιοι και δεν εξελέγησαν. Συνεπώς, ανανέωση δεν υπάρχει. Ανανέωση είναι να αξιοποιήσεις κάποιον συμπολίτη σου σε κάποιο τομέα που θεωρείς ότι μπορεί να προσφέρει και να παράξει έργο, δίχως να ζητάς ντε και καλά να είναι υποψήφιός σου. Διαφορετικά, όταν του λες <<βάλε υποψηφιότητα και εάν εκλεγείς καλώς, εάν δεν εκλεγείς θα σε βάλω στο τάδε πόστο ή στον τάδε τομέα -που μπορεί να παίρνεις και κάτι…->> τότε ούτε ανανέωση κάνεις, αλλά και μαζεύεις πολλούς εκ των αχρήστων, που πρέπει μετά κάπου να τοποθετήσεις διότι τους το έταξες και δεν φτάνει που ο κόσμος δεν τους εκλέγει, τους βάζεις και σε θέσεις που, είτε είναι αντιπαραγωγικοί είτε δημιουργούν και επιπλέον προβλήματα. Η ανανέωση, λοιπόν, γίνεται κατά τη διάρκεια της τετραετίας και όχι στις εκλογές. Παίρνεις αυτόν που θεωρείς κατάλληλο για μια θέση, τον δοκιμάζεις και εάν δεις ότι κάνει, του ζητάς να θέσει υποψηφιότητα την άλλη φορά. Όχι να του ζητάς να θέσει υποψηφιότητα τώρα για να αξιοποιηθεί μετά δήθεν. Είδαμε και με τους μέχρι σήμερα τι γίνεται. Κάθε πικραμένος υποψήφιος, που δεν εξελέγη, παίρνει μια θέση και ΄΄καίγεται΄΄ στη συνείδηση του κόσμου ότι ασχολήθηκε με τα κοινά (υποψηφιότητες, κλπ.) προς ίδιον όφελος (αμοιβές, εξουσία, κλπ). Αυτός είναι καταδικασμένος, πλέον, να μην εκλεγεί ποτέ. Και αυτός που του πρότεινε την υποψηφιότητά του, στην ουσία είναι ο πολιτικός του νεκροθάφτης ! Εάν, όμως, πάρεις κάποιον στην αρχή ή στο μέσον της θητείας σου και τον δοκιμάσεις και σου κάνει έργο, αυτός μπορεί να είναι κατάλληλος και για υποψηφιότητα την επόμενη φορά. (επί παραδείγματι τον Ανδρέα Μιχαηλίδη ή την Αθηνά Λουτράρη στο Ομήρειο, τον π. Αντώνιο Παπανικολάου ή τον Παντελή Πρώιο ή την Κυριακή Κλεισσά στην Πρόνοια, τον Ανδρέα Αξιωτάκη ή τον Κώστα Φραγκομίχαλο ή τον Νίκο Στουπάκη ή τον Λεωνίδα Πυργάρη στα σχολεία, τον Γιάννη Κολλιάρο ή τον Στέλιο Μακρυά στο ΔΗΠΕΘΕ, την Γεωργία Ελληνάκη ή την Αγγελική Καραπατάκη ή τον Γιώργο Μπελέγρη στο Στάδιο, την Βίνα Αμπανούδη στη Φιλαρμονική, κ.α.). Αυτούς θα καλούσα πρώτους εγώ, εάν ήμουν υποψήφιος Δήμαρχος ! Έτσι γίνεται η ανανέωση κι έτσι μπολιάζεις διαδόχους και νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά. Όλα τα άλλα είναι πολιτικάντικα και τουλάχιστον εγώ τα σιχαίνομαι. Και εκείνο που απορώ και εξίσταμαι είναι τούτο: Να δούμε για πόσα ακόμη χρόνια θα έχουμε ίδιους Αντιδημάρχους και Προέδρους… Έλεος, Πολύδωρε !!! Μη γίνεις χειρότερος από τους προκατόχους σου ! Όσο καλός και αν είναι κάποιος (και τούτο συζητιέται), υπάρχουν και άλλοι συνεργάτες σου !

* Αυτά από τη μια. Αλλά και από την άλλη οι δύο βαρόνοι (εν δυνάμει υποψήφιοι για υποψήφιοι Δήμαρχοι) από τον χώρο της ΝΔ πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν ΄΄τραβούν΄΄ με τίποτα ! Ούτε με αραμπά ! Βρε τι κακό είναι αυτό με τη ΝΔ. Όλοι θέλουν να γίνουν Δήμαρχοι. Μα, καλά, δεν καταλαβαίνουν ότι όπως πάνε, θα είναι ίδιος ο Δήμαρχος ? Σας το υπογράφω και με τα δυο μου χέρια !!! Βέβαια, να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Τουλάχιστον ο Παντελής Βρουλής δικαιούται να διεκδικεί το Δήμο διότι είναι καλός άνθρωπος, έχει ψηφοσυλλογή και εξελέγη και Δήμαρχος Χίου. Μέχρις εδώ, όμως. Δεν επεκτείνομαι !

* Ένα είναι βέβαιο και, επίσης, βέβαιο είναι ότι δεν το έχουν καταλάβει όσοι ασχολούνται με τα κοινά, πλην ελαχίστων (μιλώ γενικότερα και όχι μόνο για τους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και για τους των εθνικών εκλογών): Οι εποχές που τα στελέχη αλλά και τον απλό κόσμο θυμούνταν κάποιοι μόνο την προεκλογική περίοδο παρήλθε ανεπιστρεπτί. Κάποιοι θα το καταλάβουν για πρώτη φορά από τις προσεχείς εκλογές.

*Πάντως, εγώ, ρίχνω στη σκακιέρα των συζητήσεων και κάποια ονόματα που μπορεί κάποιους να ενδιαφέρουν, για οποιεσδήποτε θέσεις, υπηρεσίες, κλπ. (είτε μετά είτε άνευ υποψηφιότητας) και ας τα έχουν υπόψη τους οι ιθύνοντες: Σταμάτης Κάρμαντζης (στην κορυφή), Νίκος Μπενέτος (ιατρός), Θανάσης Καρτάλης (ιατρός), Γιώργος Χαλκιάς (ιατρός), Γιώργος Σαρρής (ιατρός και Πρόεδρος της ΕΠΟ) και Παναγιώτης Παππής (εύστοχη πρόταση του Βαγγέλη Μελιτζάνη).

* Κλείνω με τούτα και επιφυλάσσομαι να επανέλθω διότι έχω πολλά τοπικά πολιτικά νέα, που δεν χωρούν σε ένα άρθρο-σημείωμα. Σε 15 ημέρες θα γνωρίζουμε ΄΄σημεία και τέρατα΄΄. Όχι μόνο για τον Δήμο αλλά και για την Περιφέρεια (διότι κι εκεί απ΄ ότι μαθαίνουμε: ΄΄χαίρε βάθος αμέτρητον΄΄…). Ως τότε υπομονή !-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου